יום רביעי, 11 בינואר 2017

מותגים ושילובם בחיי היומיום



מותג הינו שם או סימן מסחרי. המשמעות של המושג השתנתה בעשורים האחרונים במקביל להתפתחות הכלכלה ושינויים שחלו בתקשורת.
השינוי המשמעותי שהביאו עימם המותגים לתחום התקשורת הוא הרצון של משווקים לתת נוכחות למותגים לא רק בשטחי פרסום רגילים כמו שלטי חוצות, פרסומות בעיתונים ובטלוויזיה, אלא בעצם בכל נקודה אפשרית שבה הם יכולים להיות במגע קרוב עם הצרכן ולהשתלב בחיי היום יום שלו באופן שהוא משמעותי עבורו.  התחרות בין היצרנים, לפיכך, מתמקדת ביצירת הבדלים תפיסתיים ביניהם, שיאפשרו תמחור בהתאם.
מוצר, בהגדרתו הוא דבר שנועד לענות על צורך של החברה, לעומת זאת, מותג הוא מוצר שיש לו בידול משאר המוצרים בתחומו. מותג הוא סט של הבטחות ייחודיות בעלות ערך מוסף שאין למוצרים האחרים בתחום. וללא הבידול הזה וללא הבטחותיו הייחודיות למוצר, המוצר איננו מותג אלא מוצר מסחרי.
בעבר המונח "מותג" התייחס לסימון של מוצר כך שיהיה מזוהה עם היצרן ועם איכות המוצר שהוא מבטיח ויהיה קל להבדיל בינו לבין מוצרים דומים של יצרנים אחרים. בעשורים האחרונים המושג מותג השתנה והפך מרכזי בעולם השיווק. הוא מתייחס בעיקר למה שקיים בתודעתו של הצרכן לגבי יצרן, מוצר או שירות מסוים. מותג בהגדרתו העכשווית הוא דימוי הכולל את סך כל התפיסות והעמדות שמחזיק הצרכן בראשו כלומר אם דבר זה נכון אז צריך "לעטוף" את הצרכן בכל מרחב אפשרי בדימוי שרוצים ליצור אצלו משמע שבתהליכי המיתוג מנסים להקנות למותג נוכחות ב"כל מקום" אפשרי, באופן טבעי ובלתי מורגש. כך שאם בעבר השם "קוקה קולה" התמקד בסימון פחיות שהכילו משקה חום תוסס מהיצרן "קוקה קולה" הרי שהיום "קוקה קולה" מתייחס למה שהתקבע בתודעתם של הצרכנים לגבי קוקה קולה כמו מוסיקה, מסיבות, צעירים וכו'. כלומר, כיצד הצרכן תופס את המוצר או את השירות מבחינה רגשית או קוגניטיבית.
פרופ' קווין קלר הגדיר את המותג כך: "מערך של אסוציאציות מנטליות שהצרכן מחזיק בהן,
המוסיפות לערך הנתפס של המוצר או השירות". בשוק הפרסום והשיווק ההגדרה דומה: מותג
הוא מכלול של מה שאנשים אומרים וחושבים על המוצר, על שירות או על החברה ומה שהם
מרגישים כלפיה. דוגמא נוספת – המותג "נייק" מקושר לאתלטיות ולתחושת יכולת Just Do It.
פעילות המיתוג הסמוי שואפת לקשור את המותג, על ערכיו ומסריו, ל"חיים האמתיים" של הצרכן. דרישה זו, אכן מרחיבה את פעילות המיתוג הסמוי גם אל פעילויות מחוץ למסך
הטלוויזיה, למשל באמצעות האינטרנט ודרך אירועי בידור המוניים.

ז'אנר הריאליטי הוא הז'אנר בו הפרסום הסמוי הוא הנפוץ ביותר. התוכניות משודרות בשעות צפיית השיא ולכן המפרסמים רואים בהם פלטפורמה נהדרת לפרסום. מאפייניה של סוגת המציאות מציעים למפרסמים שימוש במגוון כלים לקידום המותג שלהם: הענקת חסות, הענקת פרסים בזמן התוכנית, הפנייה לפעילות פרסום נוספת באינטרנט. המותגים תופסים מקום מרכזי בתודעה, גם אם הצרכנים מודעים למהות המתעתעת שלהם. במובן זה יש בסיס עמוק ליחסים בין עולם המותגים לז'אנר תכניות המציאות שכבש את העולם. גיבורי תכניות המציאות הם הצרכנים האידיאליים: אנשים מן השורה המתנהלים בעולם ה"מציאות" בטבעיות ולכאורה עושים בחירות של רצון חופשי. אבל למעשה התנהגותם נשלטת ומכוונת על ידי הסביבה שהם הוכנסו אליה ועל ידי מערכת החוקים שקבעה ההפקה.

שיווק לבני-נוער: מה באמת הם רוצים? - גלובס


בכתבה זו מדובר על בני נוער כצרכנים, דבר זה אקטואלי ביותר לנושא אותו בחרתי מכיוון שרוב אלו אשר משתמשים במותגים וצורכים אותם הינם בני נוער וצעירים.
כתבה זו קשורה לנושא הנבחר משום שמדובר על כך שהמותגים מושרשים בתודעת האוכלוסיה הצעירה, הם מופיעים בכל תחום בחיי הצעירים והחברה ככלל, נוכל לראות את השפעות המותגים בבילויים שהפכו לחוויות רק של קנייה, באינטרנט והרשתות החברתיות אשר בהן אנו בני הנוער והצרכנים נמצאים ברוב זמננו הפנוי. המותגים אף משפיעים על הפן החברתי, עכשיו כל אחד ואחד יכול לפרסם מותג ברשת חברתית מסויימת אפילו ללא ידיעתו, המותגים מיועדים להיות בכל מקום בחיי האדם וזה מה שבאמת קורה, ישנם אף מותגים מסויימים שמעודדים את הרוכשים אותם להפוך לאקטיבים ולנוע למטרה מסויימת.